Social Impact Award 2016

Navigation

În 2016, competiția desfășurată în România a atras în cadrul evenimentelor peste 500 de tineri dornici să contribuie și să aducă un impact social în jurul lor. Echipa SIA a oferit 15 workshopuri de antreprenoriat social în lunile martie și aprilie în universități din București, Cluj Timișoara, Craiova și Iași.  Pe baza deciziilor luate de juriu, nouă echipe au fost selectate și au avut acces la o serie de workshopuri, ca parte a programului de incubare pe parcursul verii, cu scopul de a-și modela mai bine ideile de afaceri alături de parteneri ai competiției ca Enel, BCR, EY, Autonom sau DOR.

Echipele finaliste SIA 2016:

 1. ABCDigital un program ce își propune să ofere suport educațional persoanelor între 40 și 65 de ani în dobândirea de competențe digitale;
 2. Fabrica de experimente – o trusă de experimente stiințifice pentru elevi;
 3. Spico – o bucătărie specializată în prepararea de meniuri și produse alimentare fără gluten și lactoză;
 4. iHelp – o aplicație ce oferă un abonament lunar pentru donații automate către organizații non-guvernamentale, proiecte sociale sau umanitare;
 5. INBOX – Student House – spații de locuire în containere maritime transformate în cămine pentru studenți;
 6. KULT Hub – un hub cultural-educațional pentru tinerii din orașul Roman;
 7. Save Energy – o priză inteligentă ce își propune să salveze energia consumată inutil;
 8. Serafim – drone și senzori speciali care au ca scop ajutarea agricultorilor să salveze resursele esențiale;
 9. THATS – Touch & Hear Assisted Teaching System – o soluție educațională destinată nevăzătorilor.

Cum a fost la evenimentul de anunțare a echipelor finaliste SIA 2016?

Joi, 29 septembrie 2016, a avut loc marea finală a Social Impact Award România, competiția care încurajează anual tinerii cu idei de afaceri sociale, la nivel european. În urma pitch-urilor celor 9 echipe finaliste, juriul a selectat trei echipe care au câștigat premii în valoare de câte 1500 de euro și ocazia de a merge la Viena în luna octombrie, pentru a cunoaște echipele finaliste din celelalte 9 țări SIA, în cadrul Social Impact Award Europe Summit.

Evenimentul care a marcat încheierea ediției din 2016 a început cu pitch-urile celor 9 echipe finaliste, în fața participanților și a juriului format din: Irina Anghel Enescu (Managing Director, South Eastern European Private Equity and VC Association), Zoltan Bereczki (Country Director, NESsT Romania), Ștefan Buciuc (Director, Departamentul Autorități Publice, BCR), Vlad Craioveanu (Co-founder, Impact Hub Bucharest), Daniel Duma (Head of Sustainability, Enel Romania), Alexandru Ghiță (Președinte Fondator, Educativa Group), Cristian Lupșa (Editor, Decât o Revistă), Roxana Voicu-Dorobanțu (Conferențiar Universitar, ASE).  

Înainte de anunțarea câștigătorilor a avut loc o conversație despre inovarea socială și oportunitățile de dezvoltare pe care le au antreprenorii sociali din România, alături de Daniela Vișoianu (Președinte, Coaliția pentru Educație) și Khalid Inayeh (Managing Partner, KCMC), iar Katherine Milligan (Head, Schwab Foundation for Social Entrepreneurship) și Marie Ringler (Director, Ashoka Europe) a adus o perspectivă globală.

Cele 3 echipe care au câștigat competiția SIA 2016 sunt:

 • Fabrica de experimenteo inițiativă apărută din dorința de a îmbunătăți sistemul de învățământ românesc pentru generațiile viitoare, mai exact felul în care adolescenții învață practic științe exacte, precum fizică și chimie prin utilizarea unor truse de experimente.
 • Spico o bucătărie specializată în preparea de meniuri și produse alimentare fără alergeni, în principal gluten și lactoză. Provocarea principală a persoanelor cu alergii alimentare este aceea că nu găsesc mâncare destinată nevoilor lor. Deasemenea, Spico  organizează evenimente și ateliere de nutriție, pentru a oferi o educație alimentară persoanelor cu alergii și nu numai.
 • THATS (Touch & Hear Assisted Teaching System) –  o soluție educațională destinată nevăzătorilor, care își propune să îmbunătățească accesul la educație al acestora, oferindu-le mai multe oportunități de dezvoltare și integrare în câmpul muncii.

 

social-impact-award-2017-001

 

Pe lângă cele 3 premii în valoare de 1500 de euro, finaliștii au avut ocazia să câștige 500 de euro, premiu venit în baza Voturilor Comunității. Etapa de vot a adunat peste 1500 de voturi pentru cele 9 echipe, iar echipa care a obținut cel mai mare număr de voturi a fost THATS.

Finala Social Impact Award 2016 a avut loc în paralel în 10 țări din Europa Centrală și de Est. În total, competiția a adunat 93 de afaceri sociale incredibile, 70.000 euro în premii, participarea câștigătorilor la SIA Europe Summit Vienna în octombrie și peste 17.000 de oameni care și-au votat preferații.

Aici poți vedea cum a fost la Finala SIA 2016.

Almost there

You need to register in order to submit your bulletin & vote.

× close