Brazilia și România: economie socială și solidaritate
Vineri, 3 februarie, discutam in cadrul SIA 2017 cu 2 experti din Brazilia despre provocarile si oportunitatile economiei sociale. Maria Grimberg este cercetător și activist în domeniul organizării collectării de materiale […]
Vineri, 3 februarie, discutam in cadrul SIA 2017 cu 2 experti din Brazilia despre provocarile si oportunitatile economiei sociale.
Maria Grimberg este cercetător și activist în domeniul organizării collectării de materiale reciclabile în Brazilia, are o vastă experiență în procesul înființării unei cooperative profitabile, modelul de management din spatele acesteia, precum și beneficiile sociale și ecologice pentru investitiile guvernamentale în economia socială și solidară ca strategie de incluziune socială. Ea ne va dezvălui din secretele cooperativei Coopamare, cooperativă pionier pentru colectorii de materiale reciclabile în Brazilia, înființată în anul 1989. Această cooperativă a fost înființată pentru a oferi de lucru în principal persoanelor fără adăpost, care erau excluse social. Coopamare are ca scop incluziunea socială pentru acești oameni, dar de asemenea, creșterea vizibilității și a stimei de sine a acestora. De asemenea, ea ne va introduce în procesul de dezvoltare a unei politici publice pentru integrarea colectorilor de materiale reciclabile în sistemul social.
Gilberto Ohta de Oliveira a studiat economia în afaceri, ca mai târziu să se reorienteze spre o afacere de familie în agricultură în pădurea tropicală de lângă São Paulo, acolo unde familia sa avea o fermă. Incepe să utilizeze tehnici de permacultură pentru a evita îngrășămintele chimice. În 2003 a fost co-fondator la cooperativa Cooperagua pentru agricultură durabilă și solidară în zona rurală Guapiruvu. În 2012, el a primit premiul Kiyoshi Yamamoto pentru multiplele sale calități de conducere și pentru initiativele ecologice și sociale în cadrul procesului de dezvoltare regională. El se angajează în principal în inițiative de economie socială și solidară ca strategie locală pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, în acțiuni de participarea și control social la nivel local și regional și în utilizarea tehnicilor de permacultură /agricultură sustenabilă pentru a salva pădurea tropicală.