Despre ideile mici care produc schimbări mari: Social Impact Award 2017
Pentru ca 2017 se apropie de final, a venit momentul să ne uităm în retrospectivă la ce a însemnat Social Impact Award România în acest an. Ediția cu numărul 6 […]
Pentru ca 2017 se apropie de final, a venit momentul să ne uităm în retrospectivă la ce a însemnat Social Impact Award România în acest an. Ediția cu numărul 6 a fost plină de idei îndrăznețe, tineri dornici să își aducă o contribuție personală, zeci de experți și parteneri care au pus umărul la promovarea antreprenoriatului social în România și mult, foarte mult potențial de dezvoltare a acestui segment în rândul tinerilor.
De ce antreprenoriat social, ca opțiune de carieră pentru tinerii români?
Potrivit studiului Youth Speak, realizat de AIESEC România pe un eșantion de aproximativ 4000 de tineri, una dintre principalele motivații pe care cei din generația Millenials o au este aceea de a avea un scop mai mare în viață. 21% dintre acești tineri își doresc să fie plătiți pentru a lucra în joburile ideale. 19% își doresc să lucreze într-un start-up, iar 6% dintre ei își doresc să lucreze într-un start-up social.
La nivel european, statisticile sunt similare. Potrivit unui studiu realizat de Trendence Institute, peste 60% din studenții facultăților de business își doresc să aducă o contribuție pozitivă în societate, mai mult decât să câștige bani prin afacerile lor. Iar din ce în ce mai mulți tineri își doresc să își creeze propriile locuri de muncă.
Când punem laolaltă dorința tinerilor de a avea un impact cu nevoia lor de a fi antreprenori, ajungem la esența motivației unui antreprenor social. În contextul în care problemele cu care se confruntă România sunt din ce în ce mai complexe, avem nevoie de o generație de tineri care să îndrăznească să construiască soluții inovative, pe termen lung, prin care să îmbine impactul social cu prosperitatea financiară.
Acesta este și principalul motiv pentru care investim an de an în dezvoltarea programului educațional și a competiției Social Impact Award. Pentru ca mai mulți tineri să fie conștienți că au această oportunitate și să fie inspirați de exemplele care există deja în România și în afară. Și pentru a încuraja cât mai mult un spirit colaborativ între cei care fac parte din comunitatea mai mare a inovatorilor sociali din România.
Pasul 1: Conștientizare și inspirație
După șase ediții Social Impact Award, ne-am dat seama că avem încă foarte mult de construit, astfel încât mai mulți tineri din România să înțeleagă ce este antreprenoriatul social și cum ar putea îmbrățișa această oportunitate de dezvoltare profesională.
În perioada februarie – mai a acestui an, am organizat 16 workshop-uri despre antreprenoriat social în 8 orașe din România: București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Constanța, Ploiești și Craiova. Peste 350 de elevi, studenți și tineri profesioniști au luat parte la aceste experiențe, generând idei și soluții sau transformând idei în modele de afaceri sociale. În fiecare oraș am atras exemple de antreprenori sociali locali, tocmai pentru a oferi o perspectivă în egală măsură inspirațională și pragmatică pentru tinerii prezenți..
La finalul acestei perioade, 82% dintre participanți susțin că și-au îmbunătățit înțelegerea despre conceptul de antreprenoriat social, iar 75% dintre ei și-au descoperit motivația de a fi antreprenori sociali. Pentru ediția din 2018 ne pregătim să adăugăm pe harta programului nostru educațional alte 4 orașe: Brașov, Bacău, Galați și Târgu Mureș.
Pasul 2: Construirea unei comunități de tineri antreprenori sociali
Dincolo de programul educațional, și anul acesta ne-am concentrat pe a dezvolta o comunitate activă de tineri care vor să devină antreprenori sociali. Din cele 56 de echipe înscrise în competiție, juriul Social Impact Award a selectat 17 pentru programul de incubare care a avut loc în perioada iunie – septembrie.
Alături de cele 17 inițiative, am învățat cum să construim o comunitate bazată pe învățare și colaborare. Interacțiunea cu mentorii, experții și antreprenorii sociali din program i-a ajutat pe finaliști să își fundamenteze mai bine cunoștințele și abilitățile. Iar prin experiențele dedicate comunității am creat spațiul social care să consolideze relații pe termen mai lung.
Două elemente pe care le-am urmărit pe parcursul perioadei de incubare au fost motivația finaliștilor noștri și capacitatea lor de a-și duce proiectele mai departe după terminarea acestei ediții SIA. După terminarea programului, 75% dintre ei susțin că se simt mai motivați să lucreze într-o afacere socială, iar 83% simt că au o echipă mai bine pregătită să implementeze ideile cu care au aplicat în competiție.
Super-puterea Social Impact Award 2017: colaborarea
Se spune că “It takes a village to raise a child”. După această ediție Social Impact Award, putem spune cu hotărâre că, de asemenea, “It takes a village to raise a social entrepreneur”. Eforturile noastre de a forma o generație de tineri antreprenori sociali în România nu ar fi fost nici pe departe atinse dacă nu am fi avut un întreg ecosistem de oameni și organizații alături.
Colaborarea poate începe din multe unghiuri. Pentru noi, a fost despre întâlnirea cu oameni care cred și ei la fel de puternic în scopul Social Impact Award. Și despre toți oamenii care au pus umărul la construirea experienței din acest an. Ei sunt partenerii principali ai SIA România – Enel, BCR, Rompetrol, Ernst & Young și Redbull Amaphiko -, cei 9 membri ai juriului, experții și mentorii din programul de incubare, partenerii locali alături de care am implementat workshop-urile în cele 8 orașe, antreprenorii sociali care ni s-au alăturat în diferite etape ale programului, voluntarii și, nu în ultimul rând, echipa SIA 2017. Lista completa a partenerilor și susținătorilor SIA 2017 poate fi găsită aici.
Pe lângă faptul că e nevoie de noi toți pentru a forma următoarea generație de tineri antreprenori sociali, e nevoie și de o colaborare consecventă și autentică, pe termen mediu și lung. Astfel că ne dorim să menținem activ acest ecosistem creat în jurul Social Impact Award și în 2018.
Mai multe despre ce a însemnat SIA 2017 puteți găsi și în acest infografic.
Despre Social Impact Award 2018
Pe 20 februarie vom lansa cea de a șaptea ediție SIA România. Evenimentul de lansare va avea loc în București și va marca începutul programului educațional. Imediat după, începem seria celor 20 de ateliere, în 12 orașe din țară: București, Iași, Timișoara, Cluj, Ploiești, Galați, Constanța, Sibiu, Brașov, Bacău, Târgu Mureș, Craiova
Dacă vrei să fii la curent cu evenimentele și workshop-urile care vor avea loc în următoarea ediție, poți să te pre-înscrii aici. Iar dacă orașul tău nu este pe harta SIA 2018 încă, însă știi că ai prin preajmă mulți tineri cu potențialul de a aduce o contribuție concretă în comunitatea voastră, ajută-ne să organizăm un workshop Social Impact Award pentru voi, prin completarea acestui formular.