1. Acasă
  2. Povești de succes
  3. Povestea ta are impact?

Povestea ta are impact?

Storytelling (arta de a spune povești) este unul din motivele pentru care Mathias Haas a venit la București, între 10 și 11 august, în cadrul incubatorului Social Impact Award. Mathias […]

Storytelling (arta de a spune povești) este unul din motivele pentru care Mathias Haas a venit la București, între 10 și 11 august, în cadrul incubatorului Social Impact Award. Mathias este fondator și CEO al SuperSocial, o agenție de Digital Marketing. În calitate de antreprenor social, el creează și moderează evenimentele TEDx și a inițiat proiectul Charity Art and Journalism Findia & The Digital Participation Camp and Summit. Mathias Haas trăiește pentru pasiunile sale: călătorit, activități cu tineretul, social media și competențe digitale, inovații tehnologice, învățarea despre noi culturi și aventuri.

Prin susținerea partenerilor noștri de la Red Bull Amaphiko, Mathias a susținut un bootcamp de 2 zile pentru echipele finaliste SIA 2019, prin care acestea au învățat mai  multe despre lumea storytelling-ului și felul în care se aplică în comunicarea unei afaceri sociale. 

 

Iată aici doar 3 dintre cele mai importante idei pe care le-am aprofundat pe parcursul weekend-ului:

Storytelling pentru schimbare

Pentru a comunica misiunea proiectelor cu impact social, putem crea povești care nu doar conturează o informație, dar emană emoție. Pentru un business social, generarea unei emoții poate fi diferența dintre acțiunea sau pasivitatea audienței sale. În cazul în care nu este comunicată eficient, misiunea unui business social va deveni repede doar o simplă notificare în marea de zgomot informațional în care ne aflăm astăzi. 

Plecând de la această perspectivă, finaliștii SIA și-au luat provocarea de a realiza scurte video-uri de prezentare, în care să spună povestea proiectelor la care lucrează. Veți avea ocazia să le vizionați în perioada de Community Voting, începând cu 10 septembrie. 

În etapa de Community Voting, finaliștii își prezintă ideea lumii întregi printr-un scurt video de prezentare, prin care generează awareness, popularitate, dar și posibilitatea de a obține un feedback valoros de la posibili clienți sau beneficiari. De asemenea, ca totul să fie și mai palpitant, echipa cu cel mai mare număr de voturi în această etapă va câștiga Premiul Comunității în valoare de 500 euro.

Beneficiarul este eroul poveștii 

O poveste bine făcută poate crește impactul proiectului asupra beneficiarilor, dar și imaginea de ansamblu a societății asupra problemelor cu care se confruntă aceștia. Orice afacere socială sau organizație non-profit are o responsabilitate majoră în comunicarea despre grupul tinta, mai ales în sensul respectării demnității oamenilor implicați. Cu cât poziționăm într-o manieră constructivă provocările cu care un anumit grup se confruntă, cu atât creștem calitatea vieții lor, direct și indirect. De asemenea, putem atrage parteneri și susținători care vor sa construiască pe aceleași valori ca și noi. Iată aici un exemplu.

Poveștile pot să inspire acțiune

”I don’t just need to think this is a great idea, I need to feel it too.” – Dave Bailey, coach & antreprenor. 

Fie că vorbim de povestea noastră, de povestea proiectului nostru sau de narativul mai mare în jurul unei provocări sociale, prin storytelling putem genera acțiune: putem iniția parteneriate, atrage colaboratori-cheie sau dezvolta capacitatea echipei de implementare. 

Pentru a crește awareness-ul proiectelor lor, finaliști SIA au avut șansa să își construiască un narativ pentru un pitch de 90 de secunde, pe care mai apoi l-au prezentat în fața tuturor. Mathias și ceilalți participanți au oferit un feedback constructiv după fiecare prezentare, astfel încât să îi motiveze în dezvoltarea videoclipului din Community Voting, precum și în promovarea ideilor lor mai departe. 

Cum a fost pentru participanți?

A fost super captivant. Mathias a livrat un seminar de calitate în care eu m-am simțit inspirat, mi-a stimulat creativitatea și mi-au venit multe idei pentru video-ul de prezentare.  Cu siguranță mi-am conturat mai bine strategia de a-mi spune povestea. – Radu Bălan, Mentee

 

Cred ca cel mai folositor și insightful workshop la care am participat vreodată. Mi-a plăcut mult balanța între partea teoretică și partea practica. A contat tare mult și energia lui Mathias și deschiderea de a ajuta cu sfaturi. Mi se pare genul de workshop must have pentru orice antreprenor la început de drum, dar și pentru cei mai avansați care poate mai pierd din emoție și motivația inițială. – Petruța Tuliga, Parentool

 

A fost cel mai constructiv, spontan, dinamic, amuzant, interactiv workshop din ultimii 3 ani pentru mine! Mathias a transmis o super energie și a reușit să-mi țină atenția până la final. Cu siguranța acest workshop nu este doar pentru cei la început de drum, l-as recomanda oricărui antreprenor ce-și dorește să avanseze. ” – Cosmina David, Davidlinum

Le mulțumim partenerilor BCR, Enel România și Red Bull Amaphiko. SIA în România este organizat de Social Innovation Solutions, Universitatea Alternativă și Global Shapers Bucharest Hub.