1. Acasă
  2. Povești de succes
  3. Află mai multe despre incubatorul de afaceri sociale Social Impact Award!

Află mai multe despre incubatorul de afaceri sociale Social Impact Award!

Ce face diferența între o idee și o idee care prinde viață într-un incubator? Din experiența ultimilor ani în care am lucrat cu mai multe echipe la început de drum […]

incubatorul

Ce face diferența între o idee și o idee care prinde viață într-un incubator?

Din experiența ultimilor ani în care am lucrat cu mai multe echipe la început de drum prin incubatorul Social Impact Award, am observat că anumite elemente tind să cântărească mai mult:

Timinig-ul

În ce moment al vieții tale ești și cât de pregătit/a ești să investești timp, energie și suflet în ideea pe care o ai? Simți că a venit momentul să o prioritizezi? Fezabilitatea ideii depinde mult de disponibilitatea ta (și a echipei tale) de a o face să se întâmple, chiar și în momentele mai grele.

Motivația personală

Care e relația ta cu ideea la care te-ai oprit? E o cauza în care crezi? Ce înseamnă pentru tine? Care e un scop mai mare către care alegi să construiești acum?

Disponibilitatea de a învăța

Sunt mii de resurse pe care le poți găsi la un click distanță. La care se adaugă zeci de programe de incubare, accelerare și formare, prin care poți dobândi structura de care ai nevoie pentru a crește. Într-o lume în care ideile se transformă constant, e important să îți antrenezi flexibilitatea în gândire, deschiderea de a primi feedback și spiritul de inițiativă.

Accesul la resurse

Fie că vorbim de resurse financiare, oameni, expertiză, instrumente sau comunități suport, accesul la toate acestea poate crește substanțial fezabilitatea și impactul ideii tale. Te încurajăm să privești lucrurile cu încredere, resurse există din abundență, însă este important să înveți când și cum să le accesezi.

Ce este incubatorul Social Impact Award?

Este o experiență gândită să îți faciliteze accesul la resursele și învățarea de care ai nevoie, pentru a putea începe să implementezi ideea ta de proiect/afacere. Mai mult decât atât, e un incubator de afaceri sociale. Asta înseamnă că pe parcurs vei aprofunda înțelegerea ta despre problema socială la care te-ai oprit și vei avea claritate asupra impactului pe care vrei să îl generezi și cum. Și, cel mai important, vei învăța cum să integrezi obiectivele de business cu cele de impact, astfel încât să devii un antreprenor și un agent al schimbării în bine.

Aplică la SIA cu ideea ta până pe 17 mai!

Timp de aproximativ 3 luni, vom lucra cu 15 echipe de tineri între 14-30 ani, selectate în urma procesului de înscriere. Vom angrena peste 30 de experți și mentori, astfel încât să îți oferim o experiență de învățare cât mai completă: mentorat, vizite la antreprenori sociali, workshop-uri cu experți în business, conectarea la o comunitate de tineri cu inițiative care să te inspire și o echipă care să te ajute cu alte nevoi punctuale, în funcție de etapa în care te afli. Acestea fiind spuse, să le detaliăm pe rând.

Ai ocazia să înveți alături de un mentor de business

Multe din incubatoarele de succes din jurul lumii au la bază un program de mentorat. Asta pentru că procesul permite personalizarea învățării în funcție de nevoile echipei și ajută mult la setarea priorităților.

Încă de la începutul perioadei de incubare, vei intra într-o relație de mentorat cu un expert/antreprenor care este familiar cu domeniul în care îți dorești să crești. Rolul său va fi să îți pună întrebări, să îți împărtășească din propria experiență și să te ajute să ții ritmul asupra obiectivelor pe care ți le propui. Ca să îți faci o idee, uite câțiva mentori de anii trecuți aici.

Vizitezi afaceri sociale și înveți direct de la antreprenori cu experiență

Ca antreprenori învățăm cel mai mult în momentul în care suntem în acțiune. Ți-am pregătit 4 vizite la afaceri sociale, astfel încât să poți învăța din experiența reală a unor antreprenori sociali români; să descoperi problemele pe care le adresează, ce fel de soluții au dezvoltat, ce provocări întâmpină și cum reușesc să le depășească. Totodată, ai șansa să vezi ce poți aplica și tu în propria ta afacere.

Poza de mai sus reprezintă vizita la Policy Center for Roma and Minorities în parteneriat cu Enel România. Am scris despre vizitele de anul trecut aici și aici.

Ai acces la o serie de workshop-uri cu experți din diverse domenii

Fie că vorbim de research, marketing, vânzări, management financiar sau storytelling, pe parcursul verii vei avea ocazia să înveți de la experții și partenerii SIA de unde ai putea să începi chiar tu să dezvolți pașii afacerii tale. Această dimensiune te va ajuta să capeți mai multă claritate, îți va oferi multe resurse și instrumente, precum și multe teme de gândire, pe care să le integrezi mai apoi în procesul de mentorat și în zona de acțiune.

Toate acestea vor începe cu un bootcamp inițial, în care îți vei clarifica elementele de bază, prin sesiuni dedicate de Problem Understanding, Value Proposition Design și Business Modelling.

Vom integra în cursul incubării și un bootcamp numit, Storytelling Bootcamp by RedBull Amaphiko și îl vom avea ca invitat și trainer pe Mathias Hass.

Mathias Haas este fondator și CEO al SuperSocial o agenție de Seminar, Marketing și Impact. În calitate de antreprenor social, el creează și moderează evenimentele TEDx și a inițiat proiectul Charity Art and Journalism Findia & the Digital Participation Camp and Summit. Mathias Haas trăiește pentru pasiunile sale: călătorit, activități cu tineretul, social media și competențe digitale, inovații tehnologice, învățarea despre noi culturi și aventuri. Motto-ul său personal este: “If you want to change the world, start (up/by yourself/now)!”

Te conectezi la o comunitate de tineri antreprenori sociali

La finalul zilei, contează oamenii pe care i-ai cunoscut, amintirile frumoase împreună și apartenența la o comunitate care rămâne aproape de tine, și care vor fii unii din susținătorii tăi în creșterea în timpul și după perioada de incubare. Pe parcursul verii vei avea ocazia să cunoști finaliști din edițiile anterioare, tineri antreprenori, experți și parteneri SIA, cu toții parte dintr-un ecosistem mai mare de susținere și promovare a antreprenoriatului social. Noi vom susține evenimente de tip bootcamp, SIA Drinks, networking sau ieșiri informale unde vei avea ocazia să cunoști mai bine colegii tăi de generație.

Ai contextul să povestești lumii întregi despre ideea ta

Între 10 septembrie și 1 octombrie, vei avea ocazia să participi la etapa de Community Voting. O etapă în care îți prezinți ideea lumii întregi printr-un scurt video de prezentare. Scopul acestui videoclip este să genereze awareness, popularitate, dar și posibilitatea de a obține un feedback valoros de la posibili clienți sau beneficiari. De asemenea, ca totul să fie și mai palpitant, echipa cu cel mai mare număr de voturi în această etapă va câștiga Premiul Comunității în valoare de 500 euro.

Toate acestea pentru ca tu să prinzi curaj că se poate și să faci primii pași.

La finalul călătoriei de învățare, vei avea și experiența unui pitch, prin care iți vei prezenta ideea și progresul în fata juriului Social Impact Award, la Marea Finala Social Impact Award din data de 3 octombrie. Cele mai bune 3 echipe vor câștiga câte 1500 de euro și burse pentru participarea la Summitul International Social Impact Award, care va avea loc în noiembrie, de data aceasta, în Kiev. Noi privim această oportunitate ca un moment în care poți conecta ideea ta cu echipele din cele 20 de țari în care Social Impact Award este prezent.

Dacă simți ca ești în momentul potrivit și ai curiozitatea să încerci, te invitam să aplici la SIA până pe 17 mai!

Perioada de incubare Social Impact Award este construită cu sprijinul partenerilor noștri, BCR, Enel România și Red Bull Amaphiko, precum și de expertiza organizațiilor Universitatea Alternativă, Social Innovations Solutions și Global Shapers Bucharest Hub.


Social Impact Award România, ​competiție internațională de idei de afaceri sociale, prezentă în 20 de țări, are misiunea de a promova educația și punerea în practică a ideilor cu impact social printre tinerii cu vârste între 14 și 30 de ani, care vor să producă o schimbare în comunitate.